David Levithan - Nap nap után

Könyves borító
A könyvről
Író: David Levithan
Író nemzetisége: amerikai
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadás: 2014 és 2018
Oldalszám: 312
Címkék: fantasy, ifjúsági, kortárs, LMBT, önismeret, romantikus, YA
Molyos százalék: 85%



Fülszöveg

„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

Előzmények

A könyv létezéséről már régóta tudok, de csak az év elején döntöttem el, hogy ezt bizony idén el fogom olvasni. Hanna mutatott egy oldal, ahova az év mozipremierjeit tették ki, főleg azokat, amelyek könyvadaptációk, és már akkor tudatosult bennünk, hogy ezt bizony valamilyen formában mindketten el fogjuk olvasni. Fogalmam sincs, Hanna hogy halad - enyhe célzás, mert bizony még el sem kezdte a szentem -, de én szombat este sikeresen be is fejeztem, így ma viszonylag letisztult aggyal ülök le bepötyögni a gondolataimat a történetről, a szereplőkről, és minden egyébről, ami olvasás közben az eszembe jutott.

Rövid ismertető a történetről

A fülszöveg szépen szólva is spoileres, tulajdonképpen a történet lényegét szépen össze is foglalja. Annyival egészíteném ki, hogy ezekkel a nap nap utáni találkozások akkora érzelmi löketet adnak az olvasóknak, hogy azt egyszerre szinte alig tudja felfogni. A kitartása irigylésre méltó, és az, hogy Rhiannon az elé táruló helyzethez képest normálisan reagált a dolgokra... na, azért minden elismerésem. Nem mindenki reagált volna ennyire higgadtan az elmondottakra.

Véleményem a szereplőkről

A számomra semleges volt. Eleinte én sem értettem, miért akar annyira Rhiannon mellett kikötni, miért akarja mindenáron megszerezni magának, aztán szépen lassan eljutott a tudatomig A valódi oka. A lány tényleg egyedi és különleges, és abszolút nem azt érdemelte, hogy Justin mellett maradjon. Ebből a szempontból tényleg jó, hogy megjelent A, és sajátos módszerekkel szétszedte őket. Más szempontból pedig - amire végül ő maga is rájött -, az sem megoldás, ha ő marad a lány mellett.

Rhiannon számomra egy pozitív töltettel bíró lány volt, akinek különös érzéke volt ahhoz, hogy hamar felfogja a dolgokat, és ne reagáljon hisztérikusan minden újdonságra és különös dologra. Benne az nem tetszett, hogy az A-val közös hétvégéjéig menekült egy olyan kapcsolatba, aminek tulajdonképpen semmi értelme nem volt, és amit - igazat adva A-nak - már csak a látszat kedvéért tartottak fel.

Véleményem mindenről

Meglepő módon nagyon bejött a történet, teljesen odáig meg vissza vagyok érte, így már egészen biztos, hogy a filmet is meg fogom nézni.
Egyetlen egy dolgok tudok még az író szemére vetni, és az a történet vége. Egész egyszerűen nem fogom fel, hogy ilyen semmi véget írt egy amúgy csodálatos történetnek. Mert szerintem olyan semmilyen volt, mert végül is lezárta a történetet, és mindenki valamilyen szinten boldog, de azért mégsem, és ettől a gondolattól egy iszonyúan keserves és idegesítő hisztiroham tör rám, amiért nem tudom, mi lesz a sorsa a két főszereplőnek.
Egy kicsit off: október másodikán jelenik meg a tulajdonképpeni 2. rész (második résznek mondják a Rhiannon szemszögéből írt részt, de az szerintem kiegészítő kötet, mintsem tényleges folytatás).

Molyon követett emberkéim, akik blogon is értékelték eme könyvecskét

@Amalthya - KATT
@h_orsi - KATT
@Roni_olvas - KATT

Ha kíváncsi vagy a könyvből készült filmre, akkor itt az előzetes, csak hogy kedvet kapj a filmnézésre

Egy kis beleolvasó, ha még mindig bizonytalanok vagytok abban, hogy ez tényleg nektek való regény:

Ha megtetszett, akkor 30% kedvezménnyel máris a tietek lehet!

Share:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése