TOP 5 könyv, amit ír nemzetiségű szerző írt

Az utóbbi időben sok román oldalt nézegettem, és azt vettem észre, hogy nagyon szeretnek TOP5/25 bejegyzéseket írni. És mivel nincs jobb dolgom füllentés volt, úgy gondoltam, miért ne hozhatnám be én is ezt a rovatot. Különböző oldalakról hozom a bejegyzéseket, a forrást a bejegyzés alján jelölöm. Kellemes nézelődést, a véleményeteket/észrevételeiteket pedig szívesen fogadom! ☺

TOP 5 könyv, amit ír nemzetiségű szerző írt

James Joyce - Ulysses
A regény már önmagában is egy remekmű, egyesek szerint megközelíti az Odüsszeusz szintjét. Jelenleg a modern irodalom egyik legkiemelkedőbb könyve, bár Angliában és Amerikában is betiltották. Sőt, ha már itt tartunk, egyesek szerint Joyce képzelőerejével is volt valami probléma, mert istenkáromlással vádolták.
Még ha a stílusa nehéz, az író tudatosan fogalmazott: a szövegben az ír társadalmat metaforákkal és találós kérdésekkel mutatja be, kis iróniával fűszerezve.






Oscar Wilde - Dorian Gray képmása
Wilde egyetlen és legismertebb műve, még akkor is, ha nem egy összetett történetről, hanem rövidebb-hosszabb novellákról, versekről és esszékről van szó. A könyv minden korosztály számára műalkotás. A barátaimat a kinézetük, az ismerőseimet a jellemük, az ellenségeimet pedig az éles eszük alapján válogatom meg. Idézet a könyvből.






Bram Stoker - Dracula
Még ha is nem léteznek vámpírok, Stoker az, aki felelős azért, hogy az emberek érdeklődnek a vérszívók iránt. Minden bizonnyal a filmet sokkal többen látták, mint amennyien a könyvet olvasták, mégis ez a mű az, ami teljesen megváltoztatta az emberiség gondolkodásmódját. A könyv részletesen leírja Dracula (Vlad Tepes, román uralkodó) életét, és ami a legérdekesebb, hogy hihető és élvezetes leírásokat ad az akkori ember életéről, így a külföldön, Romániától távol élő ember is átérzi, hogy milyen románnak lenni akkor, amikor minden és mindenki rettegésben él.


C. S. Lewis - A varázsló unokaöccse
Az első kötet a Narnia Krónikáiból. Kellemes, gyönyörű és lenyűgöző elvarázsolt világot tár elénk a szerző, aki jó barátja J. R. R. Tolkiennek. Mindketten az Oxfordi egyetemen tanítottak, és az Inklings irodalmi csoport tagjai voltak.
Mint minden mesében, szó van a jó és rossz közötti csatáról, ami az elvarázsolt Narniában játszódik. Annak ellenére, hogy a fő szerepben beszélő állatok állnak, a könyv varázslatossága mégis az elbeszélésben rejlik. Tolkinnal ellentétben, Lewis keresztény üzeneteket hagy a történetében.



Samuel Beckett - Molloy

Dublinban született, viszont 1937-ben Párizsba költözött, és egy jó darabig tanárként dolgozott. 32 évvel később irodalmi Nobel-díjat kapott. A mellékelt könyv egy trilógia része. Bár az író stílusát nagyrészt a fekete humor teszi ki, az olvasó egy olyan érzést kap a könyv után, ami fájdalommal és erős vereséggel jár.




Share:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése