Mi is az a Wattpad mentorprogram? #1

Az egyik blogos csoportban több mint 7265-en vannak, ennek viszont a töredéke aktív wattpadon is. Vannak olyanok, akik elvből nem csatlakoznak az oldalhoz, mert túl sok rosszat hallottak róla, másoknak bőven elég a blogger is, és vannak olyanok is, akik még egyáltalán nem hallottak róla.

Személy szerint 2014. júliusában csatlakoztam az oldalhoz, de csak decemberben került fel az első próbálkozásom, ami rettenetesen kezdetleges volt. Most a wattpad olvasóim kilencven százaléka elméletben felpofoz, de ami igaz, az igaz. Egy fanfictionről van szó, ami a tipikus emberrablással kezdődik, aztán eladással folytatódik, végül a lány szerelembe esik azzal, aki megvette őt. True love, tudom-tudom, viszont az akkori énem imádta ezt írni. Sosem volt gyatra a helyesírásom, de itt azért már jobban odafigyeltem a vesszőkre, az írásjelekre, a szavak helyességére, de még így is vannak benne olyan hibák, amiket sikerült kikupálnom a későbbi történeteimben. Ezt a történetemet, és még sok másikat is, a mai napig olvassák, szinte heti szinten egy-két ember végigcsillagozza az összes fejezetet, kommentel bele, pedig nem tökéletes történetekről van szó, hanem olyanokról, amik minimálisan igényesek, és van bennük jó gondolat.

A wattpad sokat adott nekem: elsősorban önbizalmat írás terén, mert még ha nem is volt tökéletes, az embereknek tetszett, és ettől nekem is több kedvem volt a fejezetek írásához. Másodsorban sikerült kitűznöm magam elé egy célt, és ebben nagyon sokan és nagyon sokat motiváltak. Két dolgot viszont nem innen szereztem, és az a tudás és a technika.

Mivel a motiváció és a kedv adott volt, természetesen írástechnikai cikkek után leselkedtem. Rengeteget olvastam a neten is, könyvet is vettem, mégis az volt a legnagyobb segítség, ha valakitől megkérdezhettem, mi hogy van, mi miért van, mit hogy kell írnom, hogy jó legyen. Csak ezt ritkán kaptam meg, és nem mindig abban a köntösben, ahogyan arra számít egy segítséget kérő ember.

És most, a rizsa után, elmondanám, mi is ez a Wattpad mentorprogram, ha már ezt a címet adtam a bejegyzésnek, és nem azt, hogy Christine és a wattpad romantikus kapcsolata.

Mondhatom úgy is, hogy adva van 11 régi motoros, akik úgy döntöttek, kezükbe veszik az olyan wattpados írók sorsát, amilyen én is voltam évekkel ezelőtt, és egy kis segítséggel ráterelik őket a helyes útra, ami az igényesség felé vezet.

A lányokkal együtt úgy gondoljuk, csak egy kis rásegítés és tanács kell ahhoz, hogy lényegében eltüntessük Wattpadról az igénytelen apucis és más hasonló írásokat, amelyek jelenleg a magyar történetek 60-70%-át  teszik ki. Ám nemcsak ez a legfőbb célunk, hanem az, hogy egy kicsit fellendítsük a színvonalat, és egy olyan közösséget hozzunk létre, aminek az összes tagja a minőségre hajt, és arra, hogy valami olyat hozzon létre, ami jó, értékes, és tetszik az olvasónak.
Személy szerint én a következő technikát használom:
✱ A mentoráltamnak felteszek pár kérdést, amiből megtudom, miért kezdett el írni, mit akar vele elérni, mennyire tesz érte, milyen műfajban szeret írni és olvasni;
✱ Ezt követően elkérem tőle a története linkjét, belenézek a fejezetekbe, és megfigyelem mik a hiányosságai, és mik azok, amiket jól ír;
✱ A hiányosságokat először magamnak jegyzem le, és miután összegyűl egy pár, leírok a mentoráltamnak kettőt vagy hármat. Ezek többnyire olyanok, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és könnyen ki lehet őket küszöbölni egyszerre;
✱ A mentoráltammal közlöm a tanítási tervemet: a tanácsok után elküldök neki egy olyan képet, ami kapcsolódik ahhoz a zsánerhez, amiben alkotni szeret, és arra kérem őt, írjon róla egy pár soros/fél oldalas/oldalas novellát, de úgy, hogy alkalmazza az első három-négy tanácsomat;
✱ Miután elküldi nekem a novellát, átnézem, és jelzem ott, ahol a tanácsnak megfelelően jól járt el (dicséret mindig kell!), és ott is, ahol esetleg változtatni kéne;
✱ Közben persze a saját történetében is segítem őt egy kicsit, de fontosnak tartom, hogy ezekkel rövid írásokkal gyakoroljon egy kicsit, mert minél többet és többszínűt ír az ember, annál jobban és hamarabb fejlődik;
✱ Miután látom rajta, hogy a tanácsokkal tökéletesen tisztában van, veszem tovább, és ismét egy novellát kérek tőle, egy másik képről, amiben a következő tippeket fogja alkalmazni;
✱ Ezek az útmutatások eleinte a központozással kapcsolatosak. Miután úgy érzem, sikerült annyira haladni, hogy már ne legyen a jövőben annyi probléma vele, mint eddig, tovább lépek vele a történetalakításra, a logikai buktatókra, a leírásokra, a párbeszédekre, a klisékre, és hogy hogyan lehet kihozni minden létezhető jót és rosszat a megszokott dolgokból. Miután ez megvan, a karaktert teszem a központba, a fejlődésére, a megnyilvánulásaira összpontosítok, és arra, hogy a lehető legélethűbb legyen az a bizonyos szereplő.

A mentortársaim is hasonló struktúrát alkalmaznak, persze vannak különbségek, akad, aki másvalamivel kezdi, vagy másra teszi jobban a hangsúlyt, mindenesetre egy biztos: mindannyian azért vagyunk, hogy segítsünk Téged abban, hogy jobb légy az írásban.

Mit kell tenned ahhoz, hogy bekerülj hozzánk?
1. Ha komoly szándékaid vannak az írással, fejlődni szeretnél, és bírod a kritikát, akkor írj nekünk e-mailt ide: wattpadmentor@gmail.com. Az e-mailben szerepelnie kell a korodnak, az érdeklődési körödnek, egy friss írásod részletének és a facebook profilodnak.
2. A facebook csoportot itt találod meg: KATTINTS IDE!
3. Miután bekerültél a csoportba, olvasd el a szabályzatot, és aszerint cselekedj! Kérünk tőled egy rövid bemutatkozót, amiben bármiről írhatsz, persze a témával kapcsolatosan.
4. Ezek után, pontosabban eközben, a mentor felkeres téged, és ezzel el is kezdődött a közös munkátok!

Ha bármi kérdésetek van, nyugodtan forduljatok a mentorokhoz! ♥️
Share:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése